
Ledenruimte
Dit is een besloten gedeelte voor leden en vrienden van de Verenigde kerk van God
Dit artikel staat in het teken van wat deze wijn voorstelt: het vergoten bloed van Jezus Christus tijdens Zijn lijden vóór en aan het kruis. De vraag, die in dit artikel wordt behandeld, is wat de waarde is van het fysieke vergoten bloed van Christus. Als de Bijbel spreekt over het “vergoten bloed”, is dit dan enkel symbolisch bedoeld voor het offer dat Jezus heeft gegeven, of was het essentieel dat er “bloed vloeide”? Wat is de betekenis en de waarde van het bloed voor ons? Wat is de waarde van het bloed voor God? Dit zijn belangrijke afwegingen, die we moeten maken alvorens we het Pascha met de juiste houding en instelling kunnen vieren.
Bloed in het Oude Testament
In het Oude Testament (O.T.) zijn er diverse betekenissen van het woord “bloed” te vinden. Puntsgewijs worden vier betekenissen in deze paragraaf genoemd.
Omdat het leven ophoudt wanneer het bloed wegstroomt, meende men dat het leven zetelt in het bloed, dat het bloed de drager is van het leven en van de ziel. Zo dachten Griekse en Romeinse filosofen, maar dit is ook een Bijbelse gedachte. In Leviticus 17:11 staat bijvoorbeeld:
“Want de ziel van het vlees is in het bloed…”. Of in Deuteronomium 12:23: “het bloed is de ziel”. Deze gedachtengang verklaart het telkens herhaalde verbod om bloed of bloederige vleesstukken te gebruiken. God gaf dit gebod overigens niet enkel aan de Israëlieten, maar aan de hele mensheid. Na de zondvloed mochten Noach en zijn nakomelingen het vlees van reine dieren gaan eten, maar zonder het bloed (lees Genesis 9:4-6).
Dit verbod is dus niet gegeven omdat bloed onrein zou zijn, en ook niet om dierlijke ontaarding van de mens tegen te gaan. Het drukt de heilige eerbied voor het van God afkomstige leven uit.
Juist omdat het bloed niet voor iets anders gebruikt mocht worden, was het bij uitstek geschikt als zoenmiddel. Alleen voor dit doel stond God het gebruik van bloed aan de mens toe. Lees hierover in Leviticus 17 en Deuteronomium 12.
Wij kennen nog steeds de uitdrukking “het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, wat zoiets betekent als “Je bloedverwantschap en aard openbaren zich steeds weer.” Ook de term “bloedbroeders” suggereert een verwantschap door het bloed. Dit is een Bijbels principe. Kijk maar eens naar Genesis 4:10 als God spreekt tot Kaïn: “En Hij zeide: Wat hebt gij gedaan? Hoor, het bloed van uw broeder roept tot Mij van de aardbodem….”. Ook in Genesis 29:14 zegt Laban tot Jacob: “Waarlijk, gij zijt mijn eigen vlees en bloed.”
De eerste en de laatste plaag, die Egypte te verwerken kreeg alvorens de farao Israël uit Egypte liet vertrekken, had te maken met bloed.
Israël werd beschermd voor de laatste plaag door bloed te nemen van een lam (het “Paschalam”) en dit te strijken aan de beide deurposten en de bovendorpel van hun huizen. Het bloed diende als teken. Als God het bloed zag, zou Hij (of liever de verderver of verderfengel) aan hen voorbij gaan. Lees dit verhaal in Exodus 12:7-23.
Bloed in het Nieuwe Testament
In het Nieuwe Testament (NT) zijn er eveneens diverse betekenissen van het woord “bloed” te vinden. Puntsgewijs worden vijf betekenissen in deze paragraaf genoemd:
In Lukas 22:44 lezen we over de zware strijd die Jezus doormaakte in Getsémané. Er staat dat zijn zweet werd als grote bloeddruppels die op de aarde vielen. Dikwijls wordt dat opgevat als zou Jezus daadwerkelijk bloed gezweten hebben. Het is echter de vraag of dat
de juiste interpretatie is. Er staat namelijk niet dat zijn zweet bloed werd, maar dat zijn zweet als grote bloeddruppels werd die op de aarde vielen. Bloeddruppels zijn groter dan water- of zweetdruppels. De tekst legt dus wel degelijk nadruk op de zwaarte van de strijd die Christus doormaakte, maar dan door nadruk te leggen op de grote van de zweetdruppels.
Er zijn meer verzen in de Bijbel waarin het duidelijk is dat het niet gaat om het fysieke bloed, maar het bloed als symbool voor het offer van Christus. Een voorbeeld hiervan is Openbaringen 7:14: “En hij zeide tot mij: Dezen zijn het, die komen uit de grote verdrukking; en zij hebben hun gewaden gewassen en die wit gemaakt in het bloed des Lams.” De uitdrukking “gewassen in zijn bloed” is figuurlijk bedoeld en ziet op het feit dat Hij Zijn leven voor ons heeft gegeven en dat wij door het aanvaarden van Zijn offer gewassen of verlost zijn.
Een volgend thema aangaande bloed in het NT is de tekst in Johannes 6: 53-56. In vers 54 zegt Jezus: “Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, heeft eeuwig leven en Ik zal hem opwekken ten jongsten dage.” In een groot deel van de christenheid wordt deze tekst heel letterlijk opgevat. Men leest die woorden niet als “dit stelt mijn lichaam voor” en “dit stelt mijn bloed voor”, maar men neemt die uitspraak puur letterlijk. De Kerken van God zien echter de wijn als het symbool van Zijn bloed en dat het drinken van het bloed als een teken is van het verbond met Hem. Een belangrijk aspect van het drinken van wijn als symbool van Zijn vergoten bloed is dat dit ons een diep besef geeft van het feit dat Jezus stierf voor de vergeving van onze zonden. Jezus is het “die ons lief‑
heeft en ons uit onze zonden verlost heeft door Zijn bloed” (Openbaringen 1:5).
Wij begrijpen dit principe normaal gesproken wel – dat God onze zonden vergeeft door het bloed van Jezus Christus – maar niet iedereen beseft hoe dit gebeurt. Paulus legde uit: “nagenoeg alles wordt volgens de wet met bloed gereinigd, en zonder bloedstorting geschiedt er geen vergeving” (Hebreeën 9:22).
In de brief aan de Hebreeën lezen we verder dat de dierlijke offers,zoals deze zijn opgedragen in het O.T. dienden als een symbool van het enig werkelijke, toekomstige offer, Jezus Christus, die eens en voor altijd de straf zou ondergaan voor de zonden van iedere mens. We hebben eerder in dit artikel ook gezien dat het OT leert dat het leven in het bloed is. Als iemand voldoende bloed verliest, sterft hij of zij. Daarom wordt door bloed, als het uitgegoten wordt, verzoening gedaan voor de zonde, die de dood voortbrengt.
Jezus verloor Zijn bloed toen Hij gekruisigd was. Hij heeft Zijn bloed uitgegoten, stervend voor de zonden van de mensheid. Bij het deelnemen aan de wijn tijdens de ceremonie van het Pascha moeten wij zorgvuldig de betekenis ervan overwegen. Die kleine hoeveelheid wijn stelt het levensbloed voor dat tot vergeving van onze zonden uit het stervende lichaam van Jezus Christus vloeide: “in Hem hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom zijner genade”, zegt Paulus in Efeziërs 1:7. Met deze vergeving zijn we bevrijd van de eeuwige dood. Als wij tijdens het Pascha van de wijn nemen, is dat een uiting van geloof dat God ons werkelijk vergeven heeft. Ons hart is “gezuiverd van besef van kwaad” (Hebreeën 10:22).
Sommigen voelen zich echter zelfs nadat zij zich bekeerd hebben nog steeds schuldig. Hoewel ons geweten ons dadelijk zou moeten overtuigen van onze schuld als wij opnieuw zondigen, moeten wij onszelf niet blijven veroordelen vanwege zonden die God al vergeven heeft. We behoren er volledig op te vertrouwen dat wij door God bevrijd zijn van schuld. Een erg bemoedigend vers in dit verband: “Dan weten we dat we voortkomen uit de waarheid en kunnen we met een gerust hart voor God staan. En zelfs als ons hart ons aanklaagt: God is groter dan ons hart, hij weet alles ”(1 Johannes 3: 19-20, NBV).
Christus’ vergoten bloed maakt ook onze toegang mogelijk tot de troon van God de Vader en het hebben van een relatie met Hem. U weet waarschijnlijk wel dat onder het Oude Verbond alleen de hogepriester het gedeelte van de tabernakel kon binnengaan dat bekend stond als het heilige der heiligen.
Leviticus 16 beschrijft de ceremonie die ieder jaar plaatsvond op de Grote Verzoendag. Op die dag nam de Hogepriester het bloed van een geitenbok, symbolisch voor het toekomstige offer van Jezus Christus, en sprenkelde het op het verzoen-deksel zodat de Israëlieten symbolisch gereinigd konden worden van al hun zonden (vers 15-16).
Omdat het bloed van Jezus Christus ons voor God reinigt van zonde, kunnen wij rechtstreeks toegang hebben tot de Vader. Als onze Hogepriester ging Jezus binnen in het heilige der heiligen, met Zijn eigen bloed. Wij kunnen nu tot God de Vader naderen zonder aarzeling of angst voor afwijzing, maar met vertrouwen en zekerheid. In Hebreeën 10:19 en 20 staat: “Broeders en zusters, dankzij het bloed van Jezus kunnen we zonder schroom binnengaan in het heiligdom, omdat hij voor ons met zijn lichaam een weg naar een nieuw leven gebaand heeft, door het voorhangsel heen.”
Het bloed van Christus betekent ook dat Hij een verbond, of overeenkomst, is aangegaan. Toen Jezus wijn als symbool voor het nieuwtestamentische Pascha instelde, gaf Hij opdracht deze te drinken als “het bloed van Mijn verbond” (Mattheüs 26: 27-28).
De schrijver van het boek Hebreeën legt uit dat het Oude Verbond dat God aanging met het oude Israël, nadat de Israëlieten in antwoord gehoorzame toewijding hadden beloofd, werd bekrachtigd door de ceremonie van het sprenkelen van bloed. Dit is het “bloed van het verbond” in Hebreeën 10:16-17. We dienen te begrijpen dat bekering, doop en het aanvaarden van het offer van Jezus Christus – gepaard met geloof in Zijn belofte van de vergeving van onze zonden door de uitgieting van bloed – ons in een verbond doen treden met God. Door dit verbond wordt ons door God eeuwig leven geschonken. De bepalingen van dit verbond zijn absoluut, omdat het is bezegeld met het vergoten bloed van Jezus Christus (zie Hebreeën 9:11-12). Dit verbond wordt ieder jaar vernieuwd als wij deelnemen aan het Pascha.
Onder het Nieuwe Verbond heeft God Zijn wet geschreven in ons hart en verstand (zie Hebreeën 10- 16-17). Dit nieuwe verbond spreekt niet over de fysieke reinigingsvoorschriften in het systeem van offeranden, wassingen en dienst in de tabernakel. Dit nieuwe verbond betreft de heilige en rechtvaardige wetten die bepalen wat het juiste gedrag is tegenover God en de naaste, en die leiden tot eeuwig leven.
De wijn van het Pascha is symbolisch voor deze verbondsrelatie die bekrachtigd is door het bloed van Jezus Christus.
Samenvattend
We hebben voorbeelden gezien in zowel het OT als het NT dat het bloed soms wordt gebruikt als symbool. Het zou nu ook duidelijk moeten zijn dat wanneer het daadwerkelijk gaat om vergeving van zonden, toegang krijgen tot de Vader en het hebben of aangaan van een verbond, het fysieke bloed, het vergoten bloed van Christus nodig is.
Het bloed bewerkt verzoening. Wij hebben vergeving nodig voor onze zonden om niet onder het oordeel te komen. God vergeeft onze zonden.
Niet omdat God zomaar zo’n liefhebbende God is en onze zonden door de vingers ziet (Hij is natuurlijk en vanzelfsprekend een liefhebbende God, maar daar gaat het in dit verband niet om). Nee, God ziet het bloed.
Het bloed is er op de eerste plaats voor God. In het OT en het NT wordt het woord “bloed” meer dan honderdmaal gebruikt in verband met verzoening en steeds is het voor God.
Het bloed van Christus voldoet geheel aan alle eisen, die Gods gerechtigheid stelt.
God ziet het bloed aan en daardoor kunnen onze zonden worden vergeven, daardoor kunnen we tot Hem komen tot bij Zijn troon, daardoor kunnen we een verbond met Hem hebben en daardoor kunnen we een relatie met Hem hebben.
Wilt u meer over het Pascha en Gods Plan? Vraag onze Nederlandstalige brochure aan: Gods Plan volgens Zijn Heilige Dagen
Deze rubriek bevat een voor onze lezers interessante vraag die in een be‑
knopt bestek wordt beantwoord. Heeft u vragen: schrijf ons!
V: In de Bijbel lees ik steeds weer over het bloed van Christus, maar het lijkt niet altijd dezelfde betekenis te hebben. Ook op internet kom ik allerlei soorten uitleggingen tegen. Heeft u dit in één van uw uitgaven overzichtelijk op een rij voor mij?
A: Allereerst willen we graag verwijzen naar het artikel op de voorgaande pagina’s. In antwoord op uw vraag volgt hieronder een opsomming in 7 punten van de belangrijke en veelzeggende Bijbelverzen die betrekking hebben op wat het bloed van Christus tot stand heeft gebracht. Daarbij geven we niet onze uitleg, maar laten de Bij – bel zelf spreken (de gebruikte vertaling is de Statenvertaling).
Wilt u meer over het Pascha en Gods Plan? Vraag onze Nederlandstalige brochure aan: Gods Plan volgens Zijn Heilige Dagen
© Verenigde Kerk van God, Postbus 93, 2800 AB Gouda. Tel: 06-29601189. info@verenigdekerkvangod.org – www.verenigdekerkvangod.org.
Financieel steunen? Rekeningnummer NL43ABNA0538360747 of NL72INGB0003561825 t.n.v. Verenigde Kerk van God te Gouda. “ANBI geregistreerd”.
Het Nederlandse Supplement van Beyond Today
Vul hieronder uw gegevens in voor een abonnement op onze gratis gedrukte editie van het tweemaandelijkse tijdschrift Beyond Today.
Alle Artikelen
Deze website gebruikt cookies om informatie op uw computer op te slaan. Sommige van deze cookies zijn essentieel om onze site te laten werken en andere helpen ons te verbeteren door ons inzicht te geven in hoe de site wordt gebruikt.
Door onze site te gebruiken aanvaardt u de voorwaarden van ons Privacybeleid.
Dit is een besloten gedeelte voor leden en vrienden van de Verenigde kerk van God